Šolski center Šentjur

Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur 03/746 29 00

Predaja ključa generacije 2021-2022

Danes so zaključni letniki zaključili šolanje s tradicionalno prireditvijo »predaja ključa...

Glasovanje za naj dijaka ŠC Šentjur

Vljudno vabljeni k glasovanju za naj dijakinjo/dijaka šolskega centra Šentjur.  Glas...

SREBRNI PRIZNANJI NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU V ZNANJU MATEMATIKE

V soboto, 23. 4. 2022, je na Gimnaziji Celje – Center

 • RAZPORED ZAKLJUČNIH IZPITOV SPOMLADANSKI ROK

  Petek, 27 Maj 2022 08:06
 • POPRAVNI in DOPOLNILNI IZPITI – 1. rok za zaključne letnike

  Sreda, 25 Maj 2022 09:17
 • Predaja ključa generacije 2021-2022

  Ponedeljek, 23 Maj 2022 15:21
 • POPRAVNI in DOPOLNILNI IZPITI – 1. dodatni rok za zaključne letnike

  Ponedeljek, 23 Maj 2022 14:11
 • Glasovanje za naj dijaka ŠC Šentjur

  Sreda, 18 Maj 2022 07:59
 • SREBRNI PRIZNANJI NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU V ZNANJU MATEMATIKE

  Nedelja, 01 Maj 2022 08:33

Oglasi

YSPERTAL 2013

V mednarodni projekt Leonardo da Vinci se na Šolskem centru Šentjur, Srednji poklicni in strokovni šoli vključujemo že vrsto let.

Yspertal 006

Fotogalerija Ispertal 2013

Dijaki, ki se udeležijo projekta pridobivajo praktična strokovna znanja, izboljšajo komunikacijo v tujem jeziku ter spoznavajo navade, tradicijo ter miselnost različnih narodov.

V letošnjem šolskem letu smo projekt izvedli v Yspertalu,, v Avstriji. Devet dijakov ter po dva spremljevalca vsak teden.

Tišina je zavladala na avtobusu v nedeljo, 3. marca tam nekje ob pol desetih, ko smo zavozili na avtocesto v smer Maribora. Vprašanja: »Kaj me čaka v teh štirinajstih dneh? Kaj bomo delali? Kako nas bodo sprejeli? Se bomo razumeli z učitelji spremljevalci?« so nas povsem prevzela.

Po petih urah vožnje smo prispeli na dvorišče dijaškega doma Höhere Lehranstalt Schule fűr Umwelt und Wirtschaft (HLUW) v Yspertalu. Širok nasmeh g. Trotzmuellerja, ki nas je pozdravil še preden smo parkirali, nam je v hipu razblinil vse skrbi. Predstavitev dijaškega doma, nastanitev, pregled urnika ter programa za naslednji dan je potekala sproščeno in domače. Resnično so se nas veselili!

V ponedeljek smo si z direktorjem, ustanoviteljem šole, g. Zehnerjem ogledali še prostore v šoli in zunaj nje. Pripovedoval nam je o njihovem šolskem sistemu ter o načinu dela v šoli. HLUW je šola, ki največjo skrb poleg tradicionalnih vrednot posveča okolju ter znanju, tehnologijam povezanim z okoljem.

Všeč nam je bila njihova vizija, da je dijaka potrebno izobraziti za vstop v življenje na več področjih. In da moramo sodelovati z naravo. Velik del njihovega proučevanja na šoli kje naravnan naravovarstveno. Kako reciklirati, ponovno uporabiti, razumeti delovanje narave, uporabiti lastno zanje in domišljijo… Očarali so nas s svojim razmišljanjem.

Po kosilu smo tudi mi pričeli z delom. Tečaj nemščine, nekaj osnovnih besed, so dijaki spoznali v prvih dveh dneh. V naslednjih dneh pa smo do poznega popoldneva v laboratorijih določevali oz. analizirali tekočo pitno vodo, vodo iz rastlinske čistilne naprave. Določali smo humus ter fosfate v različnih vzorcih zemlje. Naučili smo se programirati ukaze za črpalko pri pretoku vode iz enega rezervoarja v drugega. Spoznali smo pomembnost izkoriščene energije pri gretju snovi ter govorili o radiaciji. Dijaki so si res zaželeli malo odmora. Delo je namreč vsak dan potekalo med 8. in 16 uro. Zvečer pa – zabavne igra, glasba, nogomet, odbojka, pisanje dnevnikov ter spoznavanje kraja Yspertal. Tudi s novimi prijatelji s šole HLUW.

Dnevi so nam hitro minili. V soboto nas je na ekskurzijo znova pospremil g. Zehner. Obiskali smo eko kmetijo v Yspertalu,ter si ogledali destilarno viskija v Roggenhofu. Ja, tudi v Avstriji pridelujejo viski iz lastne rži. Ječmen kupujejo. Obvezna degustacija najbolj prodajnega viskija je pri dijakih minila z veliko mero odobravanja okusa grenko-pekoče tekočine. Sledil je ogled mesta in samostana Zwettl . Samostan je cisterijanski. Tamkaj živeči menihi so pomagali pri ustanovitvi šole v Yspertalu. Mogočne stavbe samostana, s čudovito cerkvijo ter razkošnim pripadajočim dvoriščem, so nas popeljale v preteklost. Pater Tobias nam je odprl celo vrata meniške jedilnice.

V nedeljo smo se odpeljali proti Dunaju. Najprej na ogled dvorca Schönnbrun ter pripadajočega živalskega vrta.. Ulrike, sicer Dunajčanka, učiteljica matematike, nam je na svež način predstavila življenje Marije Terezije v času postavitve letne rezidence v tem delu avstrijske prestolnice. In potem se je za prvi dve spremljevalki končala izkušnja v Yspertalu. Kratko slovo, da se izognemo bolečini, pa odhod domov. Lepo smo se imeli ta teden. Občutek, da so se tamkajšnji učitelji tako predano posvetili projektu, da so bili vedno na voljo, pa še prijazni, je neprecenljiv. Da bi vsak od nas, ki je to doživel, postal mali Yspertal…

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information

Do konca pouka je

Anketa

Kje ste dobili informacije o naši šoli in programih?
 

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes1796
mod_vvisit_counterVčeraj4291
mod_vvisit_counterTa teden31256
mod_vvisit_counterPrejšnji teden28188
mod_vvisit_counterTa mesec129443
mod_vvisit_counterPrejšnji mesec90119
mod_vvisit_counterVsi obiski14411343

Prevedi stran

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information