NISEM ZA STRAN, VZEMI ME V BRAN
22. 4. 2022 obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane,
zato smo na Šolskem centru Šentjur izvedli številne aktivnosti, ki spodbujajo k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane. Na naši šoli tej problematiki namenjamo veliko pozornosti, ker želimo pri vseh ozavestiti, da je hrana vrednota, ki jo je treba spoštovati in z njo ravnati odgovorno.
Ob svetovnem dnevu Zemlje smo izvedli meritve zavržene hrane v šoli. Na jedilniku so bili sirovi štruklji, kompot, sadje in kruh. V posodah za odpadno hrano smo natehtali 3,46 kg kompota, 5,2 kg štrukljev in 0,28 kg kruha, malico je na ta dan imelo 200 oseb.
V okviru praktičnega pouka so se dijaki lotili reciklirane kuharije. Razmislili so o tem kaj bi lahko pripravili iz odvečnega kruha in pripravili okusne kruhove rezine. Iz riža so pripravili hrustljave riževe ocvrtke z zeleno in korenjem. Pripravili so še kvinojevo rižoto z zelenjavo in mesom ter testenine z zelenjavnim sotejem. Prav tako so razmislili kako bi sirovi štruklji še bolj pritegnili in pripravili sladke sirove štruklje s pomarančo. Recepte za okusne jedi pa izveste v prihodnji objavi.
Dijaki so razmišljali tudi o sloganu, ki bi spodbudil k zmanjševanju odpadne hrane.
Naša želja je, da zavržene hrane v roku nekaj let ne bi bilo več, zato izvajamo aktivnosti, ki spodbujajo k temu. Ob malici in kosilu dijakom ponudimo manjšo porcijo, vedno pa lahko pridejo po več. S problematiko se seznanijo pri strokovnih predmetih in preko različnih dejavnosti. Z vsemi aktivnostmi smo pomembno vplivali na to, da je odpadne hrane na naši šoli zelo malo.