OCENILI KAKOVOST ŠOLSKEGA VINA

Pomena znanja o pridelavi vina so se v Šentjurju

zavedali že ob ustanovitvi šole pred 110 leti, takratno šolsko posestvo je vključevalo tudi vinograde. Tudi danes imamo vinograd, pridelamo grozdje, pridelamo vino.V pridelavi vina se je od takrat do danes marsikaj spremenilo. Kakovost vina je vodilo, ki narekuje izvedbe del v vinogradu in v kleti. Kakovost vina se preverja s kemičnimi analizami, ter s senzoričnim ocenjevanjem. Ocenjevanje vina oz. senzorično preverjanje kakovosti je edini način s katerim se s pomočjo izurjenih čutil ocenjevalcev loči zdravo vino od vina z napako ali boleznijo, je način s katerim se vino razvrsti v različne kakovostne razrede in temu primerno obeleži z bronasto, srebrno ali zlato diplomo. Tudi letos smo v sodelovanju z Vinogradniškim društvom Šentjur izvedli senzorično preverjanje kakovosti oz. ocenjevanje vina, letnika pridelave 2020. Vina je ocenjevala pet članska strokovna komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz področja vinogradništva in vinarstva ter predstavnik pridelovalcev. Ocenjenih je bilo 61vin, pridelanih v Šentjurju in širši okolici. Vina so zelo dobre kakovosti, saj znaša povprečje vseh ocen 18,11 točk (od 20 možnih točk).

IMG 1503

Vina pridelana na Šolskem centru Šentjur so dosegla naslednje ocene:

Zvrst: 18,13- zlata diploma,

Sivi pinot: 18,20 -zlata diploma,

Sauvignon: 18,33­-zlata diploma.

Jurij Gunzek

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information